Sunday, April 29, 2007

Seks geen taboe

The Japan Times legt uit waarom seks geen taboe is in Japan:

"In the beginning, there was sex.

This is true of Japan, though not of Judaeo-Christian and Islamic cultures, whose one God, the Creator of all that exists, is asexual.

Japan's myriad gods did not create heaven and earth. Rather, it was the sexual congress of heaven and earth that produced the first gods, among them Izanagi and Izanami, 'the male who invites' and 'the female who invites.' The eighth-century "Nihon Shoki (Chronicles of Japan)" tells us what happened next:

"Izanagi and Izanami stood on the floating bridge of Heaven, and held counsel together, saying: 'Is there not a country beneath?' Thereupon they thrust down the jewel-spear of Heaven, and, groping about, therewith found the ocean. The brine which dripped from the point of the spear coagulated and became an island which received the name Ono-goro-jima."

The creation of Japan had begun..."

Volledig artikel: Japan love affairs with sex (JT - 29/4/2007)


Zie ook de foto's van Sushicam over het vruchtbaarheidsfestival in Kawasaki:
Kawasaki Fertility Festival (Sushicam - 27/4/2007)


(Opgepast: de twee bovenstaande links niet echt veilig op kantoor)

Is Japan racistisch?

Al van in het begin volg ik de blogs van een aantal japanologie-studenten van de KU Leuven die dit academiejaar hier in Japan studeren. Heel interessant om Japan vanuit hun jonge ogen te zien.

Onlangs ben ik op een stukje terechtgekomen van een van hen, 'Michael in Osaka', die zich afvraagt of Japan racistisch is. Een terechte vraag die je niet kan ontwijken als in dit land een tijdje leeft.

Lees Michael's relaas:
Japan, een racistische cultuur?


Nog studentenblogs:
Journey towards the rising sun
Naze, Nani, Nihon
Old fashioned walk
Jipo’s blog
When East meets West
Het leven zoals het is: Japan
David’s blog
Annabelle in Japan
Blogjes van een savannebewoner
Lost in Translation: Een Belg in Fukuoka
Gaidai Aventures
Tine gaat op reis

Wednesday, April 25, 2007

Sakuratrip

Enkele dagen geleden heb ik een mailtje gekregen van een sympathieke Nederlander die met een Japans postbodemotortje (Honda Super Cup 90cc) het kersenbloemenfront achtervolgt, helemaal van Kagoshima in het zuiden van het land tot het noordelijke Hokkaido. Drieduizend kilometer in vijf weken. En dat allemaal voor het goede doel. De opbrengst van de gesponsorde reistocht gaat naar het de Stichting Liliane Fonds, het fonds voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Proficiat André!

Lees André Bannenberg’s reisverlag: Sakura weblog

Monday, April 23, 2007

Street Performers

Noge Daidougei. Street Performers Festival in Noge-cho, Yokohama

Click for more pictures click for more pictures
17 pictures

Also:
Daidougei pictures in 2005
Daidougei pictures in 2004

Field trip

Pictures from trip with Belgian travel agents from April 13 to April 20 in Tokyo, Matsumoto, Kiso Valley, Kyoto and Nara


54 pictures

Tuesday, April 10, 2007

'Un autre Japon' van Niels Planel

Naar aanleiding van een artikeltje in 'Les echos.fr' heb ik onlangs het boek van Niels Planel 'Un autre Japon 2001-2006' gekocht. Het artikel van Les Echos was veelbelovend: 'Les réformes au Japon racontées de l'intérieur'. Het Koizumi-beleid achter schermen? Daar moest ik meer over weten. Ook de achterflap van het boek was veelbelovend: "Cinq années durant - le temps de l’ère Koizumi -, Niels Planel assiste, aux premières loges, à la mise en oeuvre du vaste programme des réformes élaborées par le premier ministre".

"Aux premières loges" is echter een grote overdrijving. "Cinq années durant" moet ook met een korreltje zout genomen worden. De jongeman heeft in een café gewerkt in de buurt van het Lycée Français, een korte stage gelopen in een persagentschap en minder dan een jaartje als secretaris gewerkt voor de schrijver en Koizumi-adviseur Naoki Inose. Bovendien heeft Planel in die periode in Parijs Sciences Po en Langues O' gestudeerd. Van 5 jaar Japan schiet dus niet veel meer over.

Geen wonder dus dat het boek van Niels Planel niet echt een blik biedt achter de schermen van het Koizumi-beleid. Het boek brengt niet veel meer aan dan wat uit kranten kon vernomen worden. Hier en daar was hij via zijn baas Naoki Inose van dichterbij betrokken bij bepaalde politieke hete hangijzers. Maar dat maakt zijn boek ook onevenwichtig. Planel gaat bijvoorbeeld zeer diep in op de privatisering van de snelwegen, maar de hervormingen in de banksector komen maar kort aan bod.

Zoals Planel in het slot van zijn boek zelf toegeeft: "j’ai seulement livré ici le fruit d’une longue flânerie". Dat is het, une flânerie. Jammer dat de achterflap van het boek dit niet vermeldt. Maar van deze slimme jongen hebben we zeker het laatste woord nog niet gehoord want schrijven kan hij. Ik denk dat hij beter zal presteren als romanschrijver dan als economische analist.

Monday, April 09, 2007

Verkiezingen

Zondag 8 april 2007. Lokale en regionale verkiezingen. Een gesprekje over de betekenis van die verkiezingen voor programma 'Voor de Dag' en het ochtendnieuws van Radio 1.

Audiobestand: via de website van VRT Nieuws.

Sunday, April 08, 2007

Rare kandidaten

Vandaag zijn het lokale en regionale verkiezingen in Japan. In Tokio is één van de 14 kandidaten voor de gouverneurszetel de uitvinder 'Dr. NakaMats'. Hij heeft een rakettenschild beloofd om de hoofdstad te beschermen. Een andere kandidaat is de 'revolutionaire fascist' Koichi Toyama. Ziehier wat deze laatste te vertellen heeft: