Friday, May 30, 2008

Minister Parkiet

Japan is verzot op mascottes. Elk bedrijf, elke overheidsinstelling heeft wel de een of de andere schattige mascotte om het publiek aan te spreken.

Dit is bijvoorbeeld de mascotte van de politie van Tokio:
En hier de mascotte van de brandweer:
En dit is het figuurtje van de douane-administratie:

Zelfs het ministerie van Defensie heeft een mascotte naar voren geschoven om de Japanse militaire aanwezigheid in Irak te rechtvaardigen:

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de minister van Justitie een nieuwe mascotte aan het publiek heeft voorgesteld om een essentiƫle wijziging in strafprocesrecht uit te leggen. Inderdaad, vanaf 2009 schakelt Japan over op het volksjury-systeem om misdaden te berechten. De helgroene 'saiban inko' of 'volksjury-parkiet' moet ervoor zorgen dat de bevolking op de hoogte is van deze belangrijke verandering in het Japanse rechtssysteem. De minister heeft zich voor de gelegenheid zelfs verkleed als parkiet:


(Gepost in De Standaard Expatblog)

Friday, May 23, 2008

Japan Nieuwsbrief nr. 270

Link naar: Japan Nieuwsbrief 17 tot 23 mei

Wereldnet 22 mei

Wereldnet donderdag 22 mei 2008. Correspondenten in Algerije en Japan.

Voor Japan heb ik verteld over 1) metabolisch syndroom, 2) gifdamp-zelfmoorden.

Audiobestand: via de Wereldnet-site.

Thursday, May 22, 2008

Waar is de boter?

Het land van de ongebreidelde consumptie, het land waar de klant koning is en waar alles te krijgen is, gaat gebukt onder een verbazend fenomeen: er ligt geen boter meer in de winkelrekken. De tweede grootste economie ter wereld zit zonder boter.

Hoe is het zover kunnen komen? Een samenloop van omstandigheden. In 2006 was er een melkoverschot in Japan. Dat heeft de overheid ertoe bewogen om de melkplas te vernietigen en een deel van de koestapel te slachten. Daarop volgde spoedig de stijging van de wereldgraanprijzen. Minder voedsel dus voor de koeien en dus nog minder melk. Gevolg: vandaag is er een melktekort. De melkplas vernietigen was gemakkelijk genoeg, maar de productie weer optrekken is een ander paar mouwen: dat vraagt tijd. De melk die er nog is, wordt hoofdzakelijk als basisdrank gebruikt met als gevolg dat er te weinig melk is om aan de botervraag te voldoen.

Omdat de voedselverwekkende industrie het beperkte boteraanbod naar zich toetrekt, moet de gewone consument het bekopen: al weken is het moeilijk om boter in de winkels in de winkels. Als we al boter aantreffen, beperken de winkeliers de verkoop tot 1 pakje per persoon.

Geen gebakjes, geen botersausen, geen gekook met braadboter bij ons thuis. En dat zal nog een tijdje zo duren.

(Gepost in De Standaard Expatblog)

Wednesday, May 07, 2008

Bezoek Chinese president

Dinsdag 6 mei. Zeer kort in het VRT-Radionieuws over het 5-daagse bezoek van de Chinese president Hu Jintao aan Japan.

Audiobestand (242kb, mp3).

Sunday, May 04, 2008

Tuintje

Het tuintje begint er al beter uit te zien