Thursday, June 26, 2008

Le Japon: le reveil du sumo?

Le Japon: le reveil du sumo?
Cet excellent épisode du magazine 'Un oeil sur la planete' (diffusé le 16 juin sur France 2) est disponible en streaming sur le site de France 2:
http://oeil-sur-la-planete.france2.fr/43827221-fr.php

Pour des commentaires sur cette émission, visitez le site
'La rivière aux canards'

Sunday, June 22, 2008

No 'dirty talk' anymore in Mainichi Online

The notorious WaiWai section of the Mainichi online English version halted publication

Via La rivière aux canards:
Le pire du Japon ne sera plus diffusé en anglais


Saturday, June 21, 2008

Divided LDP

Observing Japan:
"The biggest problem, the leading obstacle standing in the way of the major changes Japan needs is not the divided Diet but the divided LDP"
The curtain comes down on the ordinary Diet session

Saturday, June 14, 2008

Aardbeving in Iwate - Radio

Zaterdag 14 juni 2008. Zware aardbeving in de provincie Iwate.
In de ochtend nieuwsbulletins van VRT-Radio:

Audiobestand (mp3, 420kb)

Thursday, June 12, 2008

Japanse was

Mannen die met een Japanse getrouwd zijn, moet je het niet vertellen: Japanse vrouwen zijn keihard. Eerder had ik al eens gezegd dat de vrouwlief de gepensioneerde echtgenoot omschrijft als 'sodai gomi' (groot huisvuil) of 'nure ochiba' (plakkende bladeren) omdat hij thuis in de weg loopt.

Maar nu nog straffer. Deze week heeft Lion, een Japanse wasgoedfabrikant, de resultaten bekendgemaakt van een enquête bij 1.032 getrouwde vrouwen van 28 tot 69 jaar. Uit de peiling blijkt dat een kwart van de getrouwde vrouwen de vuile was van hun echtgenoot altijd of regelmatig apart wast. Zo vies zijn ze van zijn sokken en ondergoed dat zijn vuilgoed niet bij de was van de andere gezinsleden mag.

(Gepost in De Standaard Expatblog)

Tuesday, June 10, 2008

Steekpartij in Akihabara - Radio

Zondag 8 juni 2008. Een dolgedraaide 25-jarige Japanners steekt voorbijgangers neer in Akihabara.

In de ochtend nieuwsbulletins van VRT-Radio:
Audiobestand (mp3, 378kb)

In het het nieuwsprogramma 'De Ochtend' van VRT Radio 1:
Audiobestand (mp3, 745kb)

In de middagbulletins van VRT-Radio:
Audiobestand (mp3, 185kb)

Monday, June 09, 2008

Moorden aangekondigd op website

Mijn 12-jarige dochter zei me gisterenavond dat de Akihabara steekpartij aangekondigd was op een internet bulletin board die ze bijna dagelijks gebruikt. Ze liet me de berichten zien, maar ik hechtte er niet veel belang aan. Ik dacht aan een flauwe grappenmaker die op de een of andere manier geantidateerde berichten verstuurde.

Deze morgen echter meldde de overheidsomroep NHK dat de politie de internetsite aan het onderzoeken is. 7 uur voor de mesaanval zei een bericht "Ik ga mensen vermoorden in Akihabara. Ik ga met een wagen op mensen inrijden en als het voertuig onbruikbaar wordt, gebruik ik een mes. Tot ziens iedereen". In een later bericht was te lezen "juist aangekomen". En 20 minuten voor de gruwelijke moorden plaatsvonden: "Het is tijd".

Het is nog niet duidelijk Wat de dader gedreven heeft, maar aan die uitzinnige moordpartij wil ik toch enkele bedenkingen vastknopen:

De groeiende ongelijkheid in de Japanse maatschappij is onmiskenbaar. De dader was een interimwerker. Mensen zonder vaste job 'horen er niet bij'. Ze hebben het economisch moeilijk, ze hebben geen zicht op de toekomst. Tegelijkertijd is de Japanse maatschappij competitiever, harder geworden. Verliezers worden niet meer opgevangen door de groep.

Dergelijke jongeren kunnen met hun problemen vaak nergens terecht. In Japan pak je niet uit met je persoonlijke moeilijkheden. Het sociaal opvangnet is ontoereikend om mensen met psychische en sociale problemen op te sporen. De jonge generatie, opgegroeid met mobilofoons en videospelletjes en soms met weinig sociale interactie, kan in dergelijke gevallen geïsoleerd geraken, in een zelfgemaakte virtuele beginnen te leven.

De Akihabara-aanval was het derde incident dit jaar van een jongere die willekeurige moorden begaat. In januari verwondde een 16-jarige twee mensen met een mes in een drukke winkelwijk en in maart stak een 24-jarige acht mensen neer in een treinstation.

Wat anders te denken dan dat het jongeren zijn die om aandacht schreeuwen, maar het uiten op een gruwelijke en zelfdestructieve wijze.

(Gepost in De Standaard Expatblog)

Sunday, June 08, 2008

Voorbijgangers neergestoken in Tokio

Snelnieuws: Een man is deze middag in het centrum van Tokio op een menigte ingereden en is daarop in het wilde weg voorbijgangers beginnen neersteken. Volgens de laatste mediaberichten (16u24 plaatselijke tijd) zijn er zeker 5 doden en 12 gewonden waaronder verschillende in kritische toestand.

De dader is een 25-jarige man. Hij beweert te behoren tot de yakuza, de Japanse maffia. Hij heeft zich zonder veel problemen laten inrekenen door de toesnelde politie.

Het incident is midden in het Akihabara gebeurd, een wijk die zeer populair is bij het de weekendshoppers. Het is de elektronicawijk bij uitstek en zeer druk op zondagmiddag. Honderden winkels verkopen er de laatste Japanse technologische snufjes. Zeer populair daarom ook bij de buitenlandse toeristen. De laatste jaren is de wijk ook in trek bij de jongeren en 'otaku' wegens het grote aanbod videospelletjes, manga en onconventionele tendensen zoals de 'maid cafés'.

Update:
(12h30 Belgische tijd): 7 doden, 10 gewonden. De dader is met een lichte vrachtwagen dwars door de op zondag verkeersvrije hoofdstraat in Akihabara gereden en heeft daarmee 3 voetgangers overreden. Hij is 30 meter verder tot stilstand gekomen en is te voet teruggekeerd om minstens een van de gewonden neer te steken. Dan heeft hij al roepend en tierend willekeurige voorbijgangers neergestoken. Tenslotte is hij weggevlucht in een zijstraat om nog 2 mensen neer te steken. Daar heeft een politieman hem kunnen overmeesteren. Hij zou niet tot de Japanse maffia behoren, in tegenstelling tot eerdere mediaberichten. De dader heeft verklaard het leven zat te zijn en opzettelijk naar de drukke winkelwijk te zijn gekomen om mensen te doden.

(Gepost in De Standaard Expatblog)

Japan Nieuwsbrief nr. 272

Link naar: Japan Nieuwsbrief 31 mei tot 6 juni