Monday, December 22, 2008

Dure yen

Slecht nieuws, slechter nieuws. Ook in Japan horen we niets anders. Vandaag heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt dat Japan in november een handelstekort geboekt heeft van 223,42 miljard yen (1,8 miljard euro) . Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is de export met bijna 27 percent gedaald, de scherpste daling in meer dan dertig jaar tijd. Een ramp voor de Japanse economie, die voor groei sterk afhankelijk is van export. Daarbovenop heeft ook uitgerekend vandaag 's werelds grootste autobouwer, Toyota, bekendgemaakt het eerste operationele verlies uit zijn geschiedenis te verwachten. In plaats van een voorspelde operationele winst van 600 miljard yen, staat Toyota aan te kijken tegen een verlies van 150 miljard yen.

Niets gaat nog op economisch vlak. Toch heeft Japan heeft niet direct geleden onder de kredietcrisis. De Japanse banken zijn redelijk gezond. De subprime-problemen waren andermans zorgen, leek het aanvankelijk. Maar de wereldwijde recessie en de extreem duur geworden yen, geven de Japanse economie zware mokersslagen. Japan glijdt nu mee de afgrond in.

In al die economische ellende is er toch één positief nieuws voor de Japanse consument. De kunstmatig sterk gestegen yen heeft alles uit het buitenland een kwart goedkoper gemaakt. Champagne, Franse wijnen, Italiaanse schoenen, Australische steaks en buitenlandse reizen zijn plots tot 25 percent goedkoper geworden. Grootwarenhuizen organiseren 'sterke-yen-solden' en verkopen buitenlandse luxeproducten aan snoepprijsjes. De wereld staat misschien op instorten, maar champagne zullen we tijdens de feestdagen niet moeten missen.

(Gepost in De Standaard Expatblog)

Wednesday, December 17, 2008

IUI Party

Outing with IUI colleagues. Boot trip & Xmas Party

Pictures:
P1020775

Video:

Thursday, December 11, 2008

Duizenden werknemers verliezen job

Niets gaat nog in Japan. Het ene slechte nieuws volgt na het andere. Deze week maakte de overheid bekend dat de economie in het tweede kwartaal van dit jaar veel sterker gekrompen is dan aanvankelijk geraamd. Elektronicagiganten en autofabrikanten danken massaal werknemers af. De eerste slachtoffers zijn de arbeiders met tijdelijke contracten. Met duizenden tegelijk belanden ze op straat, vaak letterlijk omdat ze veelal in logementen van het bedrijf leven. Naast hun job verliezen ze ook hun woonst. Zie dit nieuwsverslag over Toyota-logementen:
http://jp.youtube.com/watch?v=_JxvQJKP2VA

De wereldwijde recessie en de dure yen treft de exportgerichte economie zwaar. Bedrijven schroeven hun investeringen en uitgaven drastisch terug. Ook de positie van vaste werknemers is lang niet veilig meer. Het bericht dat Sony 16.000 banen schrapt, is als een bom ingeslagen. De helft van de afvloeiingen (5% van het personeelsbestand) zijn werknemers met een vast contract.

Om de economie terug op gang te trekken moet de binnenlandse consumptie aangezwengeld worden. Maar de actiemiddelen zijn beperkt. De Bank of Japan kan de rente verder verlagen om meer geld te doen circuleren, maar dit zal slechts een miniem effect hebben omdat de rente van 0,3 percent al de laagste in de industriële wereld is. De regering hoopt de economie te stimuleren door overheidsgeld in het economisch circuit te pompen, maar waar het geld vandaan moet komen is een vraagteken. Met een overheidsschuld gelijk aan 180 procent van het totale bruto binnenlands product, heeft Japan nu al de hoogste staatschuld van alle industriële landen.

Bovendien heeft de regering alle slagkracht verloren. De politiek zit in een impasse. De populariteitcijfers van premier Aso, de derde premier in twee jaar tijd, zijn zo laag dat hij alle autoriteit verloren is. Hij wordt langs alle kanten - ook binnen zijn partij - aangevallen. De conservatieve Liberaal-Democratische Partij, de machtspartij die al meer dan 50 jaar bijna onafgebroken aan de macht is, zit met het handen in het haar. Ze weten niet welke kant uit. De LDP-leiders hebben geen toekomstvisie meer. De enige oplossing is vervroegde verkiezingen en hopen dat de burger eindelijk de moed heeft om de LDP weg te stemmen. Meer dan tijd om de oppositie een kans te geven.

(Gepost in De Standaard Expatblog)

Thursday, December 04, 2008

Afternoon Walk

One of the last warm days before winter. A walk in Yamashita Park and under de Ginkgo trees in Nihon Odori
IMG_9318b
9 pictures

Yokohama Streets - Port Symbol Tower

With my motorbike from MM21 to Yokohama Port Symbol Tower. And view from Symbol Tower:

Uploaded by vincentvds