Thursday, July 22, 2010

Radio 2

donderdag 22 juli 2010.

In het kader van 'reis rond de wereld in 40 dagen' in het zomerprogramma 'Mooie dagen' van Vanessa Vanhove over leven in Japan.

Audio (4.85 mb, mp3)

Tuesday, July 13, 2010

Radio: Opdoffer voor premier Kan

maandag 11 juli 2010.

Kort in het avondnieuws van 22 uur en 24 uur over de verkiezingsnederlaag van premier Kan in het Hogerhuis.

Audio (1500 kb, mp3)

Monday, July 12, 2010

First morning thought

From now on I will not blame the Japanese politicians anymore for the bad economic and social situation, but the voters. Stupid voters!

Sunday, July 11, 2010

Binnenlopen verkiezingsresultaten

Zondagavond. Vlugge bedenking tijdens binnenlopen eerste resultaten hogerhuisverkiezingen. Zeer ontgoochelend resultaat. De regeringscoalitie speelt haar meerderheid kwijt in het Hogerhuis. Patstelling in het parlement. Japan blijft politiek onstabiel. De DPJ moet op zoek naar nieuwe coalitiepartners. Premier Kan denkt niet aan aftreden, maar zijn positie wordt duidelijk moeilijker, vooral omdat de DPJ voorzitterverkiezingen houdt in september. Naoto Kan kan rekenen op openlijke tegenstand binnen de partij. Met de berg problemen waarmee Japan geconfronteerd wordt, konden we dit resultaat missen als kiespijn. De Japanse gemiddelde kiezer is kortzichtig, dat is mijn opinie.

Thursday, July 08, 2010

Schandalen in de sumo-wereld

Geen sumo op televisie deze zomer. Nee, de openbare omroep heeft besloten om het sumo-toernooi van 11 tot 25 juli in Nagoya niet uit te zenden. Op vraag van de kijkers. Geen kijk- en luistergeld naar gecorrumpeerde sumo-worstelaars!

Sumo is niet zomaar een sport. Sumo heeft een geschiedenis van meer dan 1300 jaar. Aanvankelijkheid werd het enkel beoefend aan het keizerlijk hof. Sumo is nauw verbonden met shintoïstische tradities, de inheemse religie van Japan. Sumo-worstelaars worden geacht de Japanse waarden en de Japanse identiteit uit te dragen. Hier is het faliekant misgelopen. Hoe te geloven in het rolmodel van de sumo-helden wanneer ze betrapt worden op druggebruik, doodpesten van stagiairs, vervalsen van wedstrijden en zelfs vechten op café? Het laatste schandaal dreigt de sumo-sport mee te sleuren naar de totale afgang: de top van de sumo-wereld heeft miljoenen yen verbrast aan gokspelen via de yakuza.

De gesloten sumo-wereld staat op barsten. Er zijn top-ontslagen gevallen. Een dozijn spelers zijn geschorst. De sumo-federatie is in algehele verwarring. De overheid heeft moeten ingrijpen om een onafhankelijke waarnemend voorzitter aan te duiden. De top is diep verwikkeld in malversaties. Gerechtelijke vervolgingen zullen volgen.

De sumo staat voor een radicale omwenteling. Geslotenheid, informele en impliciete regels werken niet langer in de Japanse maatschappij. De Japanse politiek heeft het begrepen. De LDP is na 50 jaar van de macht verdreven. De nieuwe regeerders leggen meer verantwoording af aan de kiezers. Ook in het bedrijfsleven is het besef doorgedrongen dat verantwoording verschuldigd is. De Japanse maatschappij broeit en borrelt.
Dat is in wezen niets nieuw. Japan-kenner Edward Seidensticker: ”The relationship between tradition and change in Japan has always been complicated by the fact that change is itself a tradition”.

Hoe de eeuwenoude tradities verzoenen met de nieuwe uitdagingen? Dat is het dilemma van de sumo-wereld.

Ondertussen eisen sumo-fans massaal hun duur betaalde zitplaatsen terug voor de start van het Nagoya-toernooi. Ook zij zullen geen sumo zien deze zomer.

(Gepost in De Standaard Expatblog)

Wednesday, July 07, 2010

Cooking

I went into obsessive compulsive cooking mode this afternoon. Ratatouille, mousse au chocolat, almond-orange biscuits. Pictures in Flickr